El sector turístic català va expressar dimarts passat la seva preocupació per la inseguretat jurídica derivada dels canvis de rumb de la Generalitat respecte a l’increment de la taxa turística. La situació es va tensar ahir dimecres quan el Parlament va aprovar, per sorpresa, l’entrada en vigor immediata d’aquesta pujada, contradient un pacte previ amb els operadors. Hores després, però, el Govern anunciava una rectificació per intentar mantenir l’aplicació de l’augment a l’octubre, tal com s’havia convingut inicialment.

Un vot parlamentari que trenca l’acord previ

La controvèrsia se centra en l’augment de la taxa turística, un impost vigent a Catalunya des del 2012, que el Govern presidit per Salvador Illa, amb el suport dels Comuns i Esquerra Republicana, preveu apujar, en alguns casos fins al doble del seu valor actual. Malgrat que s’havia acordat amb els representants empresarials que l’increment no s’aplicaria fins al mes d’octubre, una votació ahir dimecres a la cambra catalana va donar via lliure a la seva implementació aquest mateix mes de maig, alterant de manera significativa el calendari pactat amb el sector.

Marxa enrere del Govern i neguit empresarial

Davant d’aquest gir inesperat en la tramitació, la consellera d’Economia, Alícia Romero, va anunciar ahir mateix a la tarda que l’Executiu català aprovarà un nou decret el pròxim dimarts, 13 de maig. L’objectiu d’aquesta nova disposició és revertir l’efecte immediat de la votació parlamentària i retornar al pla original d’aplicar la pujada de la taxa a l’octubre.1 Tot i aquest intent de rectificació per part del Govern, la Confederació Empresarial d’Hostaleria i Restauració de Catalunya (ConfeCat) ha lamentat “profusament la situació viscuda al Parlament” i, sense entrar a valorar l’anunci del nou decret, exigeix “consignes clares sobre com actuar” a partir d’ara als establiments afectats.

Negociacions truncades i preocupació en el sector dels càmpings

El president de la Federació Catalana de Càmpings (FCC), Miquel Gotanegra, s’ha mostrat sorprès i preocupat pel desenllaç parlamentari. Gotanegra ha recordat que el sector, inclosa l’FCC, portava setmanes dialogant amb diverses formacions polítiques amb la intenció que el decret inicialment dissenyat per la Generalitat fos tramitat com a projecte de llei. Aquesta via, segons el president de l’FCC, “era una bona opció per poder incorporar les nostres peticions i aconseguir que la taxa pogués tenir en compte, per exemple, l’esforç que està fent el sector per desestacionalitzar la temporada turística, així com les característiques de cada territori”. La votació d’ahir dimecres, ha lamentat Gotanegra, “ha fet que se’n vagi en orris tota aquesta negociació prèvia”.

Incertesa sobre l’aplicació definitiva de la taxa

Malgrat l’anunci de la consellera Romero sobre el nou decret, la successió d’esdeveniments ha instal·lat un clima d’incertesa entre els operadors turístics. Hotels, hostals, albergs, càmpings i apartaments d’ús turístic resten a l’espera de directrius definitives per part de l’administració que aclareixin el panorama fiscal per als pròxims mesos, en un context que ja consideren complex per al desenvolupament de la seva activitat.

Sincerament, em flipen els videojocs. Aquesta passió m'ajuda a veure les notícies des d'una perspectiva diferent, a connectar amb les noves generacions i a explicar històries que realment importen en el món digital d'avui.

Exit mobile version