La primera tinenta d’alcaldia de Barcelona i regidora de Gràcia, Laia Bonet, ha defensat aquest dijous l’operació de desallotjament d’un assentament al barri de Vallcarca, duta a terme per la Guàrdia Urbana aquest matí. Segons Bonet, l’actuació era imprescindible a causa del “risc imminent per a les persones” que hi residien, una situació agreujada per un incendi registrat ahir dimecres a la zona. L’operació s’emmarca en un context de futurs plans de transformació urbanística per a l’àrea i ha suscitat crítiques des de tots els grups de l’oposició municipal.
Un incendi accelera l’actuació municipal
En una compareixença a l’Ajuntament, Laia Bonet ha explicat que l’incendi ocorregut dimecres a l’assentament “ho ha accelerat tot”. La tinenta d’alcaldia ha assegurat que, un cop els Bombers de Barcelona van poder accedir a l’espai afectat pel foc, van “constatar el risc imminent” per a la integritat dels seus ocupants. Per aquest motiu, ha subratllat, es va decidir actuar amb celeritat en el desallotjament. “La prioritat del govern ha estat sempre la seguretat de les persones”, ha afirmat Bonet.
Balanç del desallotjament i atenció social
Bonet ha detallat que en el moment de l’entrada de la Guàrdia Urbana a l’espai hi havia tretze persones, cap d’elles menor d’edat. D’aquestes, cinc han acceptat l’ajuda oferta pel Centre d’Urgències i Emergències Socials de Barcelona (CUESB) i han estat traslladades a un allotjament temporal. La resta dels desallotjats, vuit persones, ha refusat l’assistència social proposada. Actualment, els equips de neteja municipals treballen al solar desallotjat i, un cop finalitzades aquestes tasques, es procedirà a assegurar el perímetre per evitar futures ocupacions.
Projecte de transformació urbanística per a Vallcarca
Més enllà de l’actuació d’urgència motivada pel risc, l’Ajuntament té plans per a una profunda transformació de la zona de Vallcarca afectada. Segons ha recordat Bonet, l’objectiu és desenvolupar-hi la construcció d’habitatge protegit i la urbanització del denominat Parc Central, precisament a l’àrea on es trobaven els assentaments. Està previst que properament comencin els treballs per habilitar una pista de bàsquet a la part nord d’aquest futur parc. A més, s’ha reactivat el projecte de la “rambla verda” de Vallcarca, un eix cívic que portava més de dues dècades aturat, amb l’inici del procés d’expropiació d’habitatges necessari per a la seva execució. Bonet ha insistit que la situació en aquest punt del barri estava “enquistada des de feia massa anys” i que l’actual equip de govern tenia la determinació d’abordar-la des de l’inici del mandat, afirmant que “vam ser molt clars”. Pel que fa a la resta de finques de l’entorn que també estan ocupades, els expedients que es van incoar fa unes setmanes segueixen el seu procediment administratiu ordinari.
Crítiques de l’oposició a la gestió municipal
L’actuació municipal a Vallcarca no ha estat exempta de crítiques per part dels grups de l’oposició a l’Ajuntament de Barcelona. Des de Junts per Catalunya s’ha qüestionat una gestió que consideren “dolenta i tardana” per part del govern municipal. Per la seva banda, Barcelona en Comú i Esquerra Republicana han lamentat que, més enllà del desallotjament, no s’hagi ofert una solució habitacional adequada i estable per a les famílies i persones que residien a l’assentament. En una línia diferent, el Partit Popular i Vox han celebrat el desallotjament, si bé han considerat que l’actuació “arriba tard” i l’han atribuït a les pressions exercides pels seus respectius grups polítics.