El cardenal nord-americà Robert Prevost, de 69 anys, va ser elegit ahir dijous a la tarda com a successor de Sant Pere, adoptant el nom de Lleó XIV. Fins al moment de la defunció del Papa Francesc, ocupava el càrrec de prefecte del dicasteri per als Bisbes i va ser creat cardenal pel pontífex argentí l’any 2023. El nou pontífex, membre de l’orde de Sant Agustí, va fer palesa la seva identitat agustiniana en les seves primeres paraules des del balcó de la Basílica de Sant Pere, on va destacar la idea de “caminar junts”.

Primeres paraules amb empremta agustiniana

En la seva primera al·locució als fidels congregats a la Plaça de Sant Pere i al món sencer, Lleó XIV va voler subratllar la seva pertinença a l’orde religiós fundat sota la inspiració del bisbe d’Hipona: “Sóc fill de sant Agustí, agustinià”, va proclamar. Tot seguit, va citar el cèlebre pensador cristià: “Amb vosaltres sóc cristià i per a vosaltres bisbe”. Aquesta referència al “caminar junts” cap a Déu, un dels eixos de l’espiritualitat agustiniana, va ser central en el seu discurs inicial. En aquest sentit, també va assenyalar que “Nostra Mare Maria sempre vol caminar amb nosaltres”.

Qui són els agustins? Un orde arrelat en la comunitat i la recerca de Déu

L’orde dels agustins, al qual pertany el nou Papa, és un dels quatre principals ordes mendicants de l’Església Catòlica, juntament amb els dominics, els franciscans i els carmelites. A diferència d’altres grans ordes, no pren el nom d’un fundador directe que establís la primera comunitat, sinó de Sant Agustí d’Hipona (nascut l’any 354), bisbe, teòleg i un dels filòsofs cristians més influents juntament amb Sant Tomàs d’Aquino. És en l’obra i el pensament del sant d’Hipona on els agustins basen la seva forma de viure la fe.

La Regla de Sant Agustí, el conjunt de normes que guia la seva vida comunitària, va ser donada pel mateix autor de les “Confessions” a les comunitats que se li van apropar al nord d’Àfrica per viure segons el seu exemple. No obstant això, l’origen oficial de l’orde tal com es coneix avui se situa en la butlla papal d’Innocenci IV, datada el 6 de desembre de 1243. En aquell moment, el Papa va voler unificar una sèrie de grups d’eremites que s’havien instal·lat a la Toscana i al nord d’Itàlia per viure segons la regla agustiniana. El seu lema, “Anima una et cor unum in Deum” (“Una sola ànima i un sol cor orientats cap a Déu”), reflecteix l’ideal de vida en comú que defineixen com “una comunitat de germans que viuen junts en harmonia, buscant plegats Déu i oberts al servei de l’Església”.

Interioritat, caritat i veritat

El “camí” que proposen els agustins, i al qual va al·ludir el Papa Lleó XIV en la seva primera intervenció, es caracteritza per tres elements essencials en la seva espiritualitat: la recerca de Déu a través d’una profunda vida interior, l’amor al proïsme com a manifestació d’aquest amor a Déu, i la recerca constant de la veritat. Altres aspectes fonamentals del seu esperit són la humilitat i la pobresa, entenent que els béns són comuns i no han de ser considerats de propietat personal, ja que, com subratllen, “tots som captaires davant Déu”.

Un nou pontificat amb segell nord-americà i agustí

Robert Prevost, ara Papa Lleó XIV, va néixer a Chicago (Estats Units) fa 69 anys. Abans de la seva elecció com a Summe Pontífex, ocupava el càrrec de prefecte del dicasteri per als Bisbes, una posició de gran responsabilitat dins la Cúria Romana. Va ser incorporat al col·legi cardenalici pel Papa Francesc en el consistori celebrat l’any 2023. La seva profunda vinculació amb l’orde agustí es reflecteix també en el fet que va ser-ne el prior general a nivell mundial durant un llarg període, entre els anys 2001 i 2013.

Sincerament, em flipen els videojocs. Aquesta passió m'ajuda a veure les notícies des d'una perspectiva diferent, a connectar amb les noves generacions i a explicar històries que realment importen en el món digital d'avui.