El conclave per escollir el nou Summe Pontífex, que ha començat aquest dimecres, compta amb una presència destacada amb fortes arrels catalanes més enllà de l’arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella. Es tracta de Cristóbal López Romero, actual arquebisbe de Rabat, un cardenal que va iniciar la seva trajectòria sacerdotal a la ciutat de Barcelona a finals dels anys setanta.

Arrels catalanes i formació a Barcelona

Nascut a Vélez-Rubio (Almeria) el 1952, Cristóbal López Romero va créixer i va cursar gran part dels seus estudis a Catalunya. Va ser al seminari salesià de Barcelona on va completar la seva formació filosòfica i teològica. La seva vinculació amb la ciutat comtal es va consolidar quan, el 1979, va començar la seva tasca com a sacerdot en una parròquia del barri de la Verneda, on va exercir de rector fins al 1984. Posteriorment, el 1982, va obtenir la llicenciatura en Ciències de la Informació, en l’especialitat de periodisme, per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Trajectòria internacional fins a l’arquebisbat de Rabat

Després de la seva etapa a Barcelona, López Romero va iniciar un llarg periple internacional, sempre vinculat a l’orde dels salesians. El seu primer destí va ser el Paraguai. L’any 2003 es va traslladar al Marroc, concretament a Kenitra, una ciutat costanera on va dirigir la comunitat salesiana i la pastoral parroquial i escolar del seu centre de formació durant vuit anys. Posteriorment, va treballar a Bolívia abans de retornar a Espanya per un breu període (2014-2017). Va ser el 2017 quan el papa Francesc el va designar arquebisbe de Rabat. L’any següent, el 2018, l’aleshores arquebisbe de Barcelona, Joan Josep Omella, va ser l’encarregat d’ordenar-lo bisbe a la Catedral de Sant Pere de Rabat.

Cardenal reticent a ser Papa, però lleial a l’Església

El papa Francesc el va nomenar cardenal l’any 2019, un reconeixement a la seva profunda comprensió del món islàmic i de les comunitats populars de l’Església llatinoamericana. Malgrat aquesta distinció, López Romero ha expressat en diverses ocasions la seva manca d’aspiració al papat. En una entrevista a RTVE, recollida per l’agència Europa Press, va afirmar que “s’ha de ser un malalt mental per desitjar ser papa, malalt mental o espiritual”, va matisar. Coneguda és la seva resposta humorística quan se li va plantejar la possibilitat: “Sí, papa fregida”. Tot i això, el cardenal ha afegit que “si l’Església ho demanés, no podria dir que no està disponible”.

Un perfil progressista en la línia de Francesc

El cardenal López Romero s’ha manifestat partidari que el pròxim pontífex continuï i aprofundeixi en les línies pastorals impulsades per Francesc. Segons ha explicat, aquesta preferència no respon a una fidelitat personal cap a la figura de l’actual Papa, sinó al convenciment que aquestes directrius “són evangèliques” i s’arrelen “en la tradició més genuïna de l’Església”. Aquest posicionament el situa en un perfil considerat progressista dins del col·legi cardenalici que avui comença la tasca de seleccionar el successor de Pere.

Sincerament, em flipen els videojocs. Aquesta passió m'ajuda a veure les notícies des d'una perspectiva diferent, a connectar amb les noves generacions i a explicar històries que realment importen en el món digital d'avui.