Un ampli ventall d’entitats representatives del teixit econòmic i empresarial català ha remès avui divendres una carta al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, per sol·licitar-li formalment que intervingui per frenar l’Oferta Pública d’Adquisició (OPA) hostil llançada pel BBVA sobre el Banc Sabadell. Els signants argumenten que l’operació comportaria una “excessiva” concentració de poder financer, la pèrdua de llocs de treball i oficines, i un impacte negatiu significatiu en la cohesió social i territorial, així com en el finançament de les petites i mitjanes empreses.

Un front empresarial català contra la concentració bancària

La missiva està signada per les tretze cambres de comerç de Catalunya, juntament amb organitzacions de pes com Barcelona Global, la patronal Cecot, el Col·legi d’Economistes de Catalunya, la fundació FemCat, Fira de Barcelona, Foment del Treball Nacional, Pimec i el RACC. Totes elles expressen una preocupació comuna davant el que consideren un risc de concentració excessiva de poder empresarial i financer si l’operació d’absorció es materialitza, amb la consegüent disminució de la competència en el sector.

Impacte en el crèdit a les pimes i el teixit productiu

Un dels arguments centrals de la carta és la possible pèrdua d’entre 54.000 i 70.000 milions d’euros en crèdit disponible per a les petites i mitjanes empreses (pimes) catalanes i espanyoles. En aquest sentit, els empresaris subratllen la necessitat de preservar la individualitat del Banc Sabadell i el seu paper singular com a entitat financera arrelada històricament a la indústria catalana i amb una especialització destacada en el segment empresarial. La desaparició del Banc Sabadell com a entitat independent, afirmen, seria “difícilment reemplaçable per altres operadors”. Consideren que s’afebliria l’ecosistema de talent i innovació en territoris com Catalunya, a més de debilitar les valuoses connexions existents entre universitats, escoles de negocis i el propi sector financer.

Arguments per a la cohesió social i territorial

Les entitats signants defensen un model de cohesió territorial i social “diversa, oberta i plural”, amb centres de decisió econòmica repartits pel territori. Argumenten que l’OPA seria perjudicial per la inevitable pèrdua d’ocupació qualificada i d’una part significativa de la xarxa d’oficines bancàries, i dificultaria l’atracció i retenció de talent financer als diferents territoris fora dels grans pols. Consideren que una major concentració aniria en detriment de la cohesió social i territorial, base, segons indiquen, “d’una economia oberta i diversa en una societat plural”, i alerten sobre el risc d’exclusió financera per a determinats col·lectius i zones. Insisteixen que la fusió suposaria una excessiva centralització del poder financer a la capital de l’Estat, amb conseqüències negatives per a l’equilibri territorial i l’accés al finançament en altres regions, i remarquen la necessitat de bancs de proximitat, especialment per a projectes empresarials de menor dimensió.

Crida a la participació ciutadana i context de l’operació

Aquesta carta conjunta arriba després que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) donés el seu vistiplau inicial a la continuïtat del procés de l’OPA, que ara ha de ser valorada pel Ministeri d’Economia i, en darrera instància, pel Consell de Ministres. El Ministeri, precisament, va activar aquesta mateixa setmana una consulta pública no vinculant sobre l’operació. En aquest context, les organitzacions empresarials han volgut expressar de manera unitària el seu parer i, paral·lelament, han engegat una campanya per instar les empreses i la ciutadania a participar en aquesta consulta governamental, que consideren una oportunitat per reflectir l’opinió pública. Els promotors de la carta asseguren que existeix un “consens àmpliament compartit” entre totes les entitats empresarials catalanes sobre les conseqüències “no desitjables” de l’operació per a l’interès general de Catalunya i del conjunt d’Espanya.

Sincerament, em flipen els videojocs. Aquesta passió m'ajuda a veure les notícies des d'una perspectiva diferent, a connectar amb les noves generacions i a explicar històries que realment importen en el món digital d'avui.

Exit mobile version