La proposta del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, d’engegar una consulta pública sobre l’Oferta Pública d’Adquisició (OPA) del BBVA al Banc Sabadell abans que l’executiu prengui una decisió definitiva, ha trobat una resposta crítica per part del líder del Partit Popular, Alberto Núñez Feijóo. Gairebé com una opa hostil dialèctica, el dirigent popular ha carregat contra la iniciativa, que havia estat acollida amb cert interès per sectors de l’empresariat català, preocupats per la possible pèrdua de la seu social d’una gran entitat financera a Catalunya.
La “frivolitat” de la consulta segons el PP
Sense pronunciar-se de manera taxativa sobre l’operació entre les dues entitats financeres –”La meva opinió personal és irrellevant”, va etzibar–, Feijóo ha censurat amb duresa la mesura anunciada per Sánchez. El cap de l’oposició s’ha preguntat per què l’executiu central no opta per consultes similars en decisions que, al seu parer, tenen un calat molt superior, com ara l’increment de la despesa en defensa. Seguint el fil argumental que manté des de les darreres eleccions generals, ha conclòs: “Si volem ser seriosos haurem de consultar-ho en unes eleccions [per determinar què volen els ciutadans]”.
Per a Feijóo, sotmetre a consulta una concentració empresarial és “una frivolitat impròpia d’una economia de la zona euro”. Considera que és responsabilitat del govern espanyol adoptar una postura un cop la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) hagi emès el seu dictamen unànime, que ja inclou una sèrie de condicions relatives, per exemple, al crèdit a les petites i mitjanes empreses. Aquestes declaracions han generat interpretacions diverses: alguns entenen que Feijóo dona per descomptada l’operació, mentre que altres hi veuen marge per a la disputa. En qualsevol cas, el líder popular ha reiterat la seva defensa de la competència en el sector bancari, una posició que ja va manifestar fa un any en aquest mateix fòrum econòmic.
La defensa del ministre Cuerpo i les reaccions a Catalunya
Posteriorment, i des del mateix escenari de la Reunió Anual del Cercle d’Economia, el ministre d’Economia, Carlos Cuerpo –un dels primers membres del govern espanyol a mostrar reticències a l’operació fa gairebé un any–, ha defensat la iniciativa de la consulta. Cuerpo ha intentat restar-li transcendència, especificant que no es tracta d’un “sí o no” a l’OPA, sinó d’un mecanisme perquè particulars i associacions puguin expressar la seva opinió fins al 16 de maig.
Amb un to distès, el ministre va comentar: “Ja sé que us agraden els referèndums, però això no n’és cap”. Va precisar que l’objectiu és recollir aportacions de particulars i empreses sobre una qüestió d’interès general. Cuerpo ha rebutjat les crítiques sobre un procediment que, tot i no estar explícitament previst a la llei per a aquests casos, ha assegurat que és una iniciativa “totalment alineada amb la normativa”. No obstant això, és poc probable que els seus arguments hagin convençut Feijóo ni altres sectors que observen amb preocupació la possibilitat que un canvi de les regles del joc tan sobtat pugui tenir repercussions en futures inversions i operacions empresarials. La mesura de Sánchez arriba en un context on una part significativa del teixit empresarial català veu amb recel la integració, principalment pel temor que Catalunya perdi la seu social d’un dels seus principals bancs, un fet amb implicacions simbòliques i econòmiques.