El que havia de ser un viatge rutinari es va convertir en una llarga espera per a milers de passatgers aquest diumenge. Un presumpte acte de “sabotatge” a la línia d’Alta Velocitat (AVE) Madrid-Sevilla va desencadenar un caos ferroviari que va afectar una trentena de trens i més de 10.000 persones, deixant imatges de fatiga, resignació i algun moment de distensió entre els afectats.
L’odissea de l’Alvia Algesires-Madrid: Dotze hores de viatge
Un dels combois més afectats va ser l’Alvia que connecta Algesires amb l’estació madrilenya de Puerta de Atocha. Programat per arribar a les 21:20 hores, finalment va entrar a la capital a les 3:30 de la matinada. Gairebé dotze hores de trajecte per a un recorregut que normalment es completa en unes cinc hores i mitja. Paradoxalment, el tram inicial entre Algesires i Antequera, sovint font de retards, es va cobrir sense contratemps. Les complicacions van començar a partir de Ciudad Real, l’última parada abans de Madrid, passada ja la tarda.
Un “sabotatge” a la xarxa i una avaria posterior
Les primeres informacions apuntaven a un robatori de cable de fibra òptica en quatre punts diferents de la infraestructura a la província de Toledo. El ministre de Transports, Óscar Puente, va qualificar l’incident de “sabotatge”, argumentant que es tractava d’una “acció bastant coordinada” en zones sense càmeres i amb un benefici econòmic “absolutament menyspreable” en comparació amb l’enorme perjudici causat.
A aquesta situació inicial, que ja augurava demores importants, s’hi va sumar un altre incident. Segons va detallar el president de Renfe, Álvaro Fernández Heredia, “de manera sobrevinguda i molt posterior”, un tren d’Iryo va patir un “enganxament” que va afectar la catenària (la línia que subministra electricitat). Aquesta segona avaria va obligar a interrompre de nou la circulació quan alguns trens ja havien reprès la marxa lentament, complicant encara més la resolució de la incidència.
La incertesa i el cansament marquen el trajecte
A bord de l’Alvia Algesires-Madrid, l’espera es va fer interminable. Després d’una primera aturada de més de dues hores a Ciudad Real, on el personal de Renfe i el mateix maquinista van informar de la situació i van demanar disculpes, el tren va reprendre la marxa cap a les 23:30. L’alleujament, però, va durar poc. El comboi avançava a un ritme molt lent fins a aturar-se de nou, aquesta vegada “enmig del no-res”, a l’altura de Los Yébenes (Toledo).
Les comunicacions oficials de Renfe arribaven amb comptagotes via SMS i correu electrònic, actualitzant l’estimació del retard, que va arribar als 300 minuts. La informació més detallada, però, circulava entre els passatgers a través dels seus mòbils, consultant mitjans o les xarxes socials dels responsables polítics i de l’operadora. Les cares de desconcert inicial van donar pas a la fatiga i la resignació. Alguns intentaven dormir, altres jugaven amb el mòbil o conversaven per passar l’estona. Cap a les 2:00 de la matinada, es va facilitar aigua als viatgers, portada per agents de la Guàrdia Civil fins a un punt proper a les vies. Finalment, després de gairebé dotze hores de trajecte, el tren arribava a Atocha.
El desconcert s’apodera de Santa Justa
Mentrestant, a l’estació de Santa Justa de Sevilla, una altra de les grans afectades, la confusió regnava a primera hora del matí de dilluns. Molts viatgers que arribaven per agafar els primers trens cap a Madrid desconeixien la magnitud dels problemes. Alguns se n’assabentaven pel taxista de camí a l’estació. La manca d’informació oficial clara va generar inquietud en un vestíbul que s’anava omplint a mesura que passaven les hores. L’ambient inicial de calma resignada va anar transformant-se en una espera més tensa, amb gent dreta pendent de les pantalles, asseguda a terra, aprofitant per esmorzar o, en el cas dels més joves, matant el temps jugant a cartes o assajant sevillanes.
Impacte en plena operació tornada i inici de Fira
El caos ferroviari va coincidir amb un moment delicat: el final del pont de maig i l’inici imminent de la Feria de Abril a Sevilla, dates de gran mobilitat. L’anunci per megafonia de la represa del trànsit cap a Madrid, cap a les 9:30 del matí, va ser rebut amb aplaudiments a Santa Justa. Els primers trens van començar a sortir poc després, amb l’esperança dels viatgers que el retard acumulat fos l’únic inconvenient d’una jornada per oblidar.